Dijital Fişim

kağıt fişlerdeki gizli maliyet

Hidden Cost of Paper Receipts

kağıt fişlerdeki gizli maliyet

Kağıt fişlerin kullanımı, farkında olmadan doğaya büyük bir zarar veriyor. Her gün milyonlarca kağıt fiş üretiliyor, tüketiliyor ve hemen ardından çöpe atılıyor. Bu fişler sadece gereksiz birer kağıt parçası olarak görülse de, üretim süreçleri ve sonrasında oluşan atık, ciddi bir çevresel ayak izi bırakıyor. Üstelik geri dönüştürülememeleri nedeniyle bu sorun her geçen gün büyüyor. Türkiye’de de her yıl milyarlarca kağıt fişin üretildiğini ve bu fişlerin çevre üzerindeki etkisini görmek mümkün.

1. Kağıt Fişlerin Üretimi ve Karbon Ayakizi

ABD’de yapılan “Skip the Slip” araştırmasına göre, her yıl kağıt fişlerin kullanımı yaklaşık 3 milyon ağacın kesilmesine ve 34 milyar litre suyun tüketilmesine neden oluyor. Bu üretim ve kullanım süreci, 400 bin arabanın bir yılda saldığı karbona eşdeğer bir karbon ayakizi bırakıyor. İngiltere’de ise her yıl 200 bin ağaç sadece kağıt fişler için kesiliyor ve 1.6 milyar litre su, bu fişlerin termal kağıda basılması için harcanıyor. Avustralya’da fişlerin bir yıl boyunca basılmaması durumunda, 1.5 milyon ağaç ve 249 milyar litre su tasarruf edilebileceği öngörülüyor.

Türkiye’de Durum: Bankalararası Kart Merkezi’nin Nisan 2024 raporuna göre, Türkiye’de her ay mağazalarda 1.2 milyar kez fiziksel alışveriş yapılıyor ve her alışverişte bir fiş üretiliyor. Bu, ülke genelinde milyonlarca kağıt fişin üretildiği anlamına geliyor. Ortalama bir kağıt fişin yaşam döngüsü boyunca 2 gram CO2 salınımına neden olduğunu göz önünde bulundurursak, bunun çevresel etkisi çok büyük.

2. Su ve Diğer Kaynakların Tüketimi

Kağıt fişlerin üretimi yalnızca karbon ayakizi değil, aynı zamanda su tüketimi açısından da büyük bir problem. Örneğin, İngiltere’de kullanılan termal kağıdın üretimi için her yıl 1.6 milyar litre su harcanıyor. Bu miktar, 1.5 milyon insanın bir yıl boyunca içme suyu ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte. Üstelik fişlerin üretiminde kullanılan kimyasallar, su kaynaklarına karışarak doğada ciddi kirliliğe yol açıyor.

3. Kağıt Fişlerin Geri Dönüştürülememesi

Kağıt fişlerin üretildiği termal kağıt, üzerindeki BPA (Bisfenol A) ve BPS (Bisfenol S) kimyasalları nedeniyle geri dönüştürülemez. Bu kimyasallar, yalnızca çevreye zarar vermekle kalmayıp, insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkilere yol açabilir. Özellikle fişlerle sıkça temas eden perakende çalışanları, BPA ve BPS’ye maruz kalarak bu zararlı maddeleri vücutlarına alabiliyorlar. Bu kimyasallar, hormon dengesizliklerinden kansere kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.Bazı Termal kağıt üreticileri BPA içeren ruloları üretmeyi bırakmış olsa da sorun bununla da bitmiyor.

4. Kağıt Fişlerin Atık Sorunu

Kağıt fişler ödeme noktasında müşterilere teslim edildikten sonra , bu fişlerin büyük bir kısmı hemen çöpe atılıyor. Örneğin, ülkemizde her yıl yaklaşık 14 milyar kez kartlı fiziksel ödeme gerçekleşiyor ve bu alışverişlerde yaklaşık 28 milyar kağıt fiş ve slip basılıyor ve bunların %90’ından fazlası ya kayboluyor ya da çöpe gidiyor. Bu, günde yaklaşık 72 milyon fişin ve slipin atık haline gelmesi demek. Bu fişlerin atık toplama ve bertaraf süreçlerinde de çevreye zararlı kimyasalların yayılmasına neden olduğunu unutmamak gerek.

5. Dijital Fişlere Geçişin Önemi

Dijital fişler, çevreye olan bu zararlı etkiyi ortadan kaldırmanın en etkili yollarından biri olarak öne çıkıyor. Dijital çözümler, ağaçların kesilmesini ve su kaynaklarının tüketilmesini engelleyerek doğrudan çevreyi korumaya yardımcı oluyor. Dijital fişler kağıt fişlere göre %60 daha düşük karbon ayakizine neden oluyor.

Üstelik tüketicilerin dijital fişleri saklama, inceleme ve gerektiğinde kolayca erişme imkanları da mevcut. Bununla da kalmıyor Dijital fişler istenildiğinde tek bir tuşla silinip hiçbir ağacı öldürmeden, hiçbir zehirli kimyasalı doğaya salmadan yok oluyor.

Dünyanın bir çok ülkesinde bulunan bu yenlikçi ve çevre dostu yaklaşım artık Türkiye’de. Tüketiciler olarak sizler de alışveriş yaptığınız işletmelerden dijital fiş uygulamalarına geçmesini isteyebilirsiniz.

6. İşletmeniz İçin Dijital Fişim

Bir işletmeniz mi var? Fiş maliyetleri, kağıt fişlerin size ve çalışanlarınıza yaşattığı zorluklar ve sağlığınıza verdiği zarardan kurtulmak mı istiyorsunuz? İşletmenizin karbon ayakizini azaltmak mı istiyorsunuz?

Ekonomik ve ekolojik çözüm Dijital Fişim’e geçin maliyetleri azaltın, kolayca fiş üretin, müşteri analitiği ve sadakatini kolayca yönetin. %60’a varan oranlarda fiş maliyetinizi azaltın. Daha fazlası için bizimle iletişime geçin.

İçeriği beğendiyseniz, paylaşarak doğayı korumamıza yardımcı olabilirsiniz.